Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  Sist oppdatert: 29 May 2024

  Fordeler med forbrukslån

  Markedet for forbrukslån i Norge har eksplodert de seneste årene. For mange nordmenn er dette en svært praktisk finansieringsløsning. Man får realisert både store og små prosjekter ved hjelp av lån uten sikkerhet.

  Her går vi gjennom fem av de største fordelene med forbrukslån, samt ting du må huske på når du skal søke.

  Total frihet med lånebeløpet

  Generelt sett ligger maksimalt lånebeløp på 600.000 kroner. Skal du for eksempel låne til bryllup så kan altså et forbrukslån hjelpe deg.  Det er mange utgifter som skal betales – alt fra bryllupsinvitasjoner og bordkort til brudekjole, lokale og mat til gjestene.  Det må imidlertid presiseres at man alltid skal vurdere egen privatøkonomi grundig før man tar opp et stort forbrukslån.

  Uansett om du ønsker å pusse opp huset, kjøpe deg bil eller trenger penger til generelt forbruk kan du benytte deg av et forbrukslån. Men låntakere bruker også pengene til refinansiering av gjeld, for å låne penger til bryllup, investering og etablering av bedrift.

  Det er videre slik at man kan låne store beløp uten sikkerhet gjennom forbrukslån. Per i dag kan du faktisk ta opp inntil 600.000 kroner i denne låneformen. I tillegg til at det kun stilles krav om betalingsevne har du også total frihet til bruksområde for lånebeløpet ditt. Det foreligger ingen retningslinjer for hvordan du skal bruke pengene. Som også er en stor grunn til at forbrukslån har blitt så populære de seneste årene.

  Ingen andre krav enn personlig betalingsevne

  For det første er det slik at forbrukslån stiller få krav til lånsøkerne sine. Dette er lån som helt og holdent går på din betalingsevne. Så lenge denne er sterk nok vil du få innvilget lånet.

  Når du søker om forbrukslån gjennomfører banken en kredittsjekk av deg. Dette er for å fremskaffe opplysninger om kreditthistorikken din, samt inntektsnivået ditt. Men långiver ser også på eventuelt mislighold av tidligere økonomiske forhold.

  Per i dag er det ingen tilbydere av lån uten sikkerhet som godkjenner lånsøkere med registrerte betalingsanmerkninger. Men dersom du ikke har en av disse på deg er sannsynligheten stor for at du vil få forbrukslån.

  Med forbrukslån handler altså hele lånesøknaden om vurdering. Banken vurderer privatøkonomien din og gjør en beregning av et realistisk lånebeløp. Har du økonomi til å betjene dette får du godkjent forbrukslånet.

  Rask behandlingstid og utbetalingstid

  Videre har forbrukslån svært raskt behandlingstid. Du har kanskje sett reklamer som ’Forbrukslån på dagen’, eller ’Forbrukslån på minuttet’? Selv om dette er litt vel i overkant er det sant at du kan få en søknad godkjent på kort tid.

  Det er fordi kredittsjekkene er automatiserte hos de fleste tilbyderne av forbrukslån. Når du signerer med BankID og søker elektronisk kan du i teorien få søknaden innvilget på et par minutter. Men er det noe banken må sjekke kan det ta noen timer, eller 1-2 virkedager å behandle søknaden.

  I tillegg til rask behandlingstid på selve søknaden har også långiverne kjapp utbetalingstid. Fra du har fått søknaden godkjent elektronisk til du har pengene på konto trenger det ikke gå mer enn et par dager.

  Trenger man penger kjapt er dette altså et godt finansieringsalternativ. Selvfølgelig så lenge økonomien har kapasitet til å bære månedsbeløpene.

  Stor konkurranse på markedet

  Som nevnt har forbrukslånmarkedet vokst i rekordfart de seneste årene. Det kommer stadig flere tilbydere på banen. Og konkurranse er alltid gode nyheter for deg som er låntaker.

  For det første gir dette deg flere valgmuligheter. Du kan velge og vrake slik det passer deg, og ende opp med det forbrukslånet som passer best for din økonomi. Om du ønsker fleksibel eller fastsatt nedbetalingstid har du en rekke alternativer å velge mellom.

  For det andre medfører sterk konkurranse at långiverne må forsøke å tilby stadig lavere rente på forbrukslån. De blir også nødt til å komme med gunstigere vilkår for at kundene skal velge nettopp deres forbrukslån.

  Denne konkurransen bør du absolutt benytte deg av. Det er ingenting i veien for at du kan sette långiverne litt opp mot hverandre. Søk hos mer enn en tilbyder og bruk gjerne det beste tilbudet til å forhandle frem bedre vilkår hos andre.

  Anbudssider gir deg de beste tilbudene

  Det blir enklere og enklere å skaffe seg en god oversikt over forbrukslånene på markedet i Norge. Det sørger de mange låneformidlerne for.

  Dette er såkalte anbudssider, som sender ut lånesøknaden din til flere tilbydere på én gang. Tjenesten er både gratis og uforpliktende. Det eneste du trenger å fylle inn er noen personopplysninger samt ønsket lånebeløp.

  Deretter sender anbudssiden ut søknaden din til sine samarbeidspartnere. Grunnen til at nettsidene er gratis å bruke er at de mottar en provisjon fra långiver – hvis du tar opp forbrukslånet.

  Husk på at långiverne vet at de konkurrerer om kunder som søker via anbudssider. Altså vil du få svært kompetitive og gunstige vilkår her. Derfor bør du gjerne bruke flere av disse verktøyene til å skaffe en skikkelig oversikt over markedet.

  Husk på dette når du skal søke om forbrukslån

  Vi nevnte tidligere at forbrukslån har fått et dårlig rykte på seg. Og selv om du definitivt kan finansiere et prosjekt med lån uten sikkerhet er det noen ting du skal huske på:

  Nedbetalingstid: Jo lengre nedbetalingsperiode du går for på forbrukslånet ditt, jo dyrere blir det for deg. Det er fordi lån uten sikkerhet fungerer som annuitetslån. Renten blir beregnet av resterende gjeldsbeløp hver måned. Så selv om du får lavere månedsbeløp vil totalkostnaden bli høyere med en lang nedbetalingsperiode.

  Nominell vs. effektiv rente: De aller fleste långivere reklamerer med nominell rente. Tenk på dette som leieprisen for en bolig uten månedskostnader inkludert. Rentesatsen du må betale er imidlertid effektiv rente. Og denne ligger alltid noen prosentpoeng høyere enn den nominelle renten.

  Ikke lån mer enn du kan betjene: Det kan godt hende at du får tilbud om et større lånebeløp enn du egentlig trenger. Derfor er det viktig at du gjør en grundig vurdering av privatøkonomien din før du søker. Husk på at ingen kjenner din privatøkonomi slik du gjør – og lån deretter.

  • Sammenlign vilkår
  • Finn beste lånet
  • Gratis og uforpliktende