Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  Sist oppdatert: 19 December 2019
  viktig a tenke pa ved forbrukslån

  Viktig å tenke på før du tar opp et forbrukslån

  Det kan være mange grunner til at man vurderer å søke om et forbrukslån. De aller fleste av oss har vært, eller vil havne i en situasjon hvor privatøkonomien kunne trengt en liten boost. Noen trenger litt ekstra penger for å forhindre at strømregningen går til inkasso, mens andre ønsker seg noe de ikke har tålmodighet til å spare til.

  Det som er så fint med forbrukslån er at banken ikke bryr seg om hva du vil bruke pengene på. Du trenger heller ikke å ta pant i eiendeler ettersom lånet ikke krever sikkerhet.

  Selv om forbrukslån høres ut som en fantastisk mulighet er det en del ting du tenke på når du vurderer å søke om forbrukslån. I denne artikkelen skal vi gi en kort innføring i de viktigste tingene du bør tenke på før du tar opp et forbrukslån.

  Trenger du lånet?

  Det første du må bestemme deg for er om du virkelig trenger lånet. Uansett hvor gode lånebetingelser du blir tilbudt av banken, vil et forbrukslån aldri være gratis. Banken skal selvfølgelig ha betalt for å låne deg pengene sine. Selv hos de rimeligste bankene vil du får en effektiv årlig rente på mellom 10-30%. Hvis det kan forhindre at en regning går til inkasso og du får betalingsanmerkninger, eller at du er helt avhengig av bilen i forbindelse med jobb kan et prisen på forbrukslånet være verdt det.

  Ønsker du derimot å låne penger for å dra på ferie, kjøpe deg en flott klokke eller andre goder som ikke er absolutt nødvendige kan sparing være et mye bedre alternativ. Da får du renter på pengene du sparer i stedet for å måtte betale renter og den nye klokken blir mye rimeligere enn hvis den var finansiert med forbrukslån.

  Hvor mye kan du betale tilbake hver måned?

  Når du har bestemt deg for å søke om et forbrukslån må du også finne ut hvor mye du kan betale tilbake hver måned. Det hjelper ikke å låne penger for å betale én regning hvis du ender opp med å ikke kunne betale ned regningen på lånet når den kommer.

  Det første du må gjøre er å sette opp et budsjett. SIFO.no tilbyr referansebudsjett for de fleste situasjoner og fungerer bra som et utgangspunkt. Når du har ført opp alle utgifter og inntekter er det du sitter igjen med det beløpet du kan bruke til å betale ned lånet med.

  Det er også lurt å se gjennom hva du har brukt mest penger på de siste månedene. Ofte er det mye penger å spare på å lage matpakke hjemme, slutte å kjøpe kaffe på vei til jobb og redusere taxibruk, utelivsaktiviteter og andre småkjøp man ikke tenker over til daglig.

  Ikke lån mer enn du trenger

  Som tidligere nevnt må du betale renter og gebyrer når du låner penger og jo mer penger du låner, jo flere kroner må du betale i rente. Det er derfor lurt å kun låne så mye penger som du faktisk trenger. Da slipper du å betale unødvendig mye renter. Hvis du skal bruke lånet til å f.eks. pusse opp et bad er det samtidig lurt å ikke låne for lite penger. Da risikerer du plutselig å sitte igjen med et stort forbrukslån og et halvferdig bad. Tenk deg derfor nøye om før du bestemmer deg for hvor mye penger du vil låne.

  Finn den beste renten

  Selv om renten på et usikret forbrukslån alltid vil være høyere enn et lån med sikkerhet i bolig eller bil er det et stort sprik mellom de rimeligste og dyreste forbrukslånene. Nøyaktig hvilken rentesats du vil bli tilbudt vil variere fra bank til bank alt etter hvordan de vurderer din økonomiske situasjon. Det er alltid lurt å søke hos flere banker, og det er tusenvis av kroner å spare å finne den rimeligste renten.

  Vurder alternative løsninger

  Du har nok allerede skjønt at et forbrukslån kan bli en dyr løsning på dine økonomiske problemer. Det finnes kanskje andre løsninger som ikke er like dyre og du bør alltid se etter andre løsninger før du søker om et forbrukslån.

  Utvide boliglånet

  Hvis du eier egen bolig kan det i mange tilfeller være aktuelt å utvide lånet på boligen. Grunnen til at dette ofte er mulig er at veldig mange vil ha opplevd en verdistigning på boligen sin siden de kjøpte den. Ettersom dette gjør at bankens sikkerhet har økt vil de ofte være villige til å låne deg mer penger ettersom dette representerer en forholdsvis lav risiko for dem. Da vil du de pengene du trenger og du får som regel alltid en mye bedre rente enn på et usikret forbrukslån.

  Kredittkort

  Hvis du ikke trenger så mye penger og vet du kan betale dem tilbake raskt kan det være lurt å heller bruke et kredittkort. De fleste kredittkort tilbyr rentefrie perioder på mellom 45 og 60 dager og så lenge du betaler tilbake pengene innen fristen slipper du unna renter og gebyrer. Da har du plutselig fått deg et helt gratis lån!

  Familie

  Det er forståelig at det å låne penger av familie eller venner kan være et sårt tema. Har du gått på en økonomisk smell burde det likevel være et alternativ. De fleste vil være villige til å hjelpe en god venn eller et familiemedlem. Skal du låne penger av noen du kjenner er det viktig å sette klare rammer for lånet og helst også en privat lånekontrakt hvor lånebeløp, nedbetalingstid, evt. månedlige betalinger og evt. renter kommer tydelig frem. Aldri lån penger du ikke kan betale tilbake!

  Rekommenderade privatlån
  • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
   Fra 5,33% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eff.rente 11%, 120.000,-, o/5 år, kostnad. 34.341,-, Totalt: 154.341,-
  • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
   Fra 8,99% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   18 Min. alder
   Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
  • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
   Fra 7,90% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   23 Min. alder
   Eff.rente 16,24%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 93.068,-
  Rekommenderade privatlån

  Forbrukslån og bolig

  Les mer
  Anbefalte sider
  • Sammenlign vilkår
  • Finn beste lånet
  • Gratis og uforpliktende