Skriv omtale
×
Rating

  Send omtale
  Sist oppdatert: 15 February 2024

  Forbrukslån 20 år

  Når man er ung får man gjerne en sterk opplevelse av at man trenger penger raskt, spesielt hvis det er noe man ønsker seg. Derfor er det også en god del nordmenn i 20-årene som velger å ta opp et forbrukslån.

  Har man god styr på privatøkonomien kan dette selvfølgelig være en helt fin finansieringsløsning. Men er du uforsiktig og tar deg vann over hodet kan et forbrukslån skape store problemer i hverdagen.

  Derfor er det viktig at man setter seg inn i hvilken påvirkning et forbrukslån vil ha på privatøkonomien. Og at man skaffer seg de beste vilkårene mulig på lånet.

  Inntektskrav og bankens vurdering når du søker om forbrukslån

  De aller fleste tilbydere av forbrukslån i Norge har et minimumskrav til inntektsnivået ditt. Dette er for å unngå opptak av lån blant personer som ikke har kapasitet til å betjene det.

  Allikevel er det viktig å være obs på at det ikke er noen automatikk i å få innvilget ønsket lånebeløp så lenge du innfrir dette minstekravet. Banken kommer alltid til å gjøre en vurdering av deg, og betalingsevnen din, før de godkjenner lånebeløpet ditt.

  Her er det videre greit å vite at i tillegg til inntektsnivå ser banken på kredittscoren din. Dette er en poengsum som sier noe om hvor sannsynlig det er at du vil pådra deg en betalingsanmerkning i løpet av 12 måneder.

  Kredittscore har mye å si for tilbudet du mottar fra banken. Tommelfingerregelen er at når du er ung blir du generelt tildelt en forholdsvis lav kredittscore. Det er fordi unge personer anses som en større risiko enn mer etablerte lånsøkere.

  Forskjellen på effektiv og nominell rente på forbrukslån

  Det er også viktig at du gjør deg kjent med forskjellen på nominell og effektiv rente i forbrukslån. Dette er to forskjellige prosentsatser som sier noe om hvor mye lånet vil koste deg.

  Det er vanlig at långiverne reklamerer med nominell rente. Vær obs på at dette kun er prisen for å låne lånet. Du kan sammenligne dette med husleie, uten noe inkludert.

  Effektiv rente, på den annen side, tar høyde for etableringsgebyr, termingebyr, rentes rente og eventuelle andre omkostninger. Det er denne prosentsatsen du vil måtte betale på forbrukslånet.

  Det kan tidvis være ganske stor forskjell på nominell og effektiv rente. I tillegg er rentetilbudet du mottar helt individuelt. Dette tildeles på bakgrunn av bankens vurdering av deg. Men effektiv rente ligger alltid høyere enn nominell rente.

  Vær også oppmerksom på at den eneste måten å skaffe et reelt rentetilbud på er ved å søke. Eksempelsatsene du ser på nettsiden til långiverne har lite å gjøre med med renten du vil få tilbud om.

  Forbrukslån i yA Bank

  yA Bank har 20 års aldersgrense på forbrukslånet sitt – og du kan låne inntil 500.000 kroner uten sikkerhet hos långiveren. Med mindre du har en svært høy årlig inntekt er det imidlertid usannsynlig at du får et så stort beløp innvilget.

  Hos yA Bank kan du velge inntil 15 års nedbetalingstid på lånet ditt, og opptil 3 år med avdragsfrihet. I en avdragsfri periode betaler du kun inn renter på forbrukslånet ditt. I det lange løp er det imidlertid alltid smart å kvitte seg med forbrukslån så raskt som mulig.

  Det stilles et krav om minst 250.000 kroner i årlig inntekt for å kunne søke hos yA Bank. I tillegg til dette kan du ikke ha noen registrerte betalingsanmerkninger. Dette vil medføre avslag på søknaden hos så å si alle forbrukslåntilbydere i Norge.

  Nominell rente hos yA Bank ligger på mellom 7,9% og 19,9%, og det koster 900 kroner å etablere lånet. I tillegg kommer et termingebyr på 35 kroner i måneden.

  Forbrukslån gjennom Lendo

  Lendo er en lånmegler som samarbeider med 14 forskjellige tilbydere av forbrukslån. Det betyr at du kan skaffe deg svært kompetitive vilkår ved å søke hos Lendo. Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle samarbeidspartnerne til lånmegleren har 20 års aldersgrense.

  Allikevel reklamerer Lendo med en nominell rente som starter på 6,99%. Den gjennomsnittlige renten ligger på 12,1%, som er lavt når det kommer til forbrukslån. Vanligvis har disse effektiv rente på 15%-20%.

  Lendo er en fin tjeneste å benytte seg av for å få en oversikt over markedet. Søknadsverktøyet er både gratis og uforpliktende å bruke. Ved å se over tilbudene du mottar kan du få en bedre oversikt over hvordan du ligger an.

  Det er visse minimumskrav som må innfris for å kunne søke forbrukslån gjennom Lendo:

  – Du må være 20 år
  – Du må ha årlig inntekt på minst 120.000 kroner
  – Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger
  – Du må ha vært bosatt i Norge de siste 3 årene, og være registrert i Folkeregisteret

  Forbrukslån i Bank Norwegian

  Bank Norwegian er en av få långivere som ikke stiller noe minimumskrav til inntektsnivået ditt når du skal søke om forbrukslån. Tilbyderen krever imidlertid at du har fast inntekt.

  Du kan låne inntil 600.000 kroner uten sikkerhet hos Bank Norwegian. Dette er per i dag det høyeste beløpet som innvilges i forbrukslån. Du skal imidlertid ha høy inntekt og en sterk kredittscore for å få noe slikt godkjent.

  Bank Norwegian har 18 års aldersgrense på forbrukslånet sitt. Bortsett fra fast inntekt foreligger det også et krav om at du ikke kan ha noen registrerte betalingsanmerkninger på deg.

  Nominell rente hos Bank Norwegian starter på 8,99%, med etableringsgebyr på 950 kroner for lånet. Du kan velge nedbetalingstid på inntil 15 år.

  Vurder din egen økonomi før du søker om forbrukslån

  Det kan virkelig ikke presiseres nok hvor viktig det er å gjøre en grundig vurdering av egen økonomi før man søker om forbrukslån. Disse er en stor økonomisk forpliktelse, og en svært kostbar finansieringsløsning.

  Du bør alltid begynne med å sette opp et budsjett for privatøkonomien din. Hvor mye penger har du til overs ved månedsslutt? Er du vant til et høyt generelt forbruk? Husk på at et forbrukslån vil ha stor innvirkning på privatøkonomien din.

  Og sørg for all del å ha nok slingringsmonn til å fortsette å betjene lånet dersom noe uventet skulle skje. En god tommelfingerregel er at du har 10-15% mer til disposisjon i måneden enn månedsbeløpet banken krever av deg.

  Les mer: 5 tips til bedre økonomi

  Rekommenderade privatlån
  • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
   Fra 5,33% Rente fra
   12 - 180 Måneder Varighet
   21 Min. alder
   Eff.rente 11%, 120.000,-, o/5 år, kostnad. 34.341,-, Totalt: 154.341,-
  • 5 000 - 50 000 Lånebeløp
   Fra 9,90% Rente fra
   12 - 72 Måneder Varighet
   20 Min. alder
   Eff.rente 15,13%, 25.000,-, o/5 år, etabl.geb. 695,-, Totalt: 35.008
  • 1 000 - 6 000 Lånebeløp
   Fra 1200% Rente fra
   1 - 1,5 Måneder Varighet
   18 Min. alder
   Eff.rente 1732% ved 3 000,- o/30 dager, etabl.geb. 0,-, Totalt: 3.810,-
  Rekommenderade privatlån

  Forbrukslån og bolig

  Les mer
  Anbefalte sider
  • Sammenlign vilkår
  • Finn beste lånet
  • Gratis og uforpliktende