Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
Sist oppdatert: 19 December 2019

Redd for å ta forbrukslån?

Forbrukslån blir ofte presentert i media som en kilde til økonomiske problemer. Man kjenner for eksempel noen som har fått problemer økonomisk som de mener skyldes forbrukslån. Når man tar opp forbrukslån, så er det viktig at man tenker gjennom hvordan man bruker dette. Når det brukes riktig er det ikke noen større fare med bruk av forbrukslån i forhold til for eksempel boliglån. Det er alltid viktig å vurdere alle ansvar man tar på seg. Dette gjelder forbrukslån, boliglån så vel som alle andre juridiske avtaler. Hvis du vurderer betingelsene innen avtalen vil dette være et nyttig hjelpemiddel som det er ment å være.

Man kan selvfølgelig også klare å plassere seg selv i en situasjon hvor man pådrar seg mer gjeld enn man kan håndtere. Selv om tilbydere av forbrukslån vurderer din økonomiske situasjon, så kjenner de den ikke slik du gjør det. Du må selv vurdere hvor mye du kan låne og hvor mye du ønsker å betale hver måned. Hvis du velger å ta opp et lån som belaster økonomien din mer enn hva du burde kan du komme i en situasjon hvor du ikke kan håndtere lånet du har tatt på deg. Når man leser i media eller hører andre fortelle om situasjoner hvor man har påtatt seg mer enn man kan håndtere, så er det dette de refererer til. Man må selv vurdere forbrukslånet nøye slik at man ikke havner i en slik situasjon.

Sjekk betingelser nøye

Når man bestemmer seg trenger man å foreta noen vurderinger slik at man ikke trenger å være redd for å ta forbrukslån. Det er viktig å sjekke alle betingelser slik at du ikke ender opp med å måtte betale mer enn nødvendig. Dette er en vurdering man må gjøre selv, da andre ikke kjenner din situasjon fullt og helt. Du bør alltid vurdere slik at du har ekstra rom i økonomien. På den måten kan du håndtere uforutsette situasjoner og likevel klare å betale lånet. Samtidig kan du håndtere andre utgifter på en praktisk måte. Ved å sikre at betingelsene er i henhold til hva du kan akseptere. Så vil et forbrukslån være trygt å bruke og det kan gi deg mange muligheter.

Vurder hvordan lånet passer inn i din økonomi

I tillegg til å vurdere betingelsene for å unngå å være redd for å ta forbrukslån, så er det viktig at betingelsene passer inn i din økonomiske situasjon. Mange overvurderer deres evne til hvor mye lån de burde ta i forhold til sin økonomiske situasjon. For at du alltid skal ha rom i økonomien og ikke føle at alt går til regninger og for å overleve, så bør låneavdrag være en liten prosentandel av din månedlige inntekt.

Velg lånet som gir de beste betingelser

For å få mest mulig ut av et lån med minst mulig belastning, så bør du finne det lånet som har de beste betingelsene. For å finne de beste betingelsene så må du søke om forbrukslån flere steder slik at du kan sammenlikne betingelser. På grunn av at man vil bli individuelt vurdert i forhold til hvilke betingelser man blir tilbudt, så vil det ikke være nok å kun sjekke hvilke betingelser de markedsfører. Det kan være en tidkrevende prosess å søke som lån flere steder. Hvis man vil unngå å bruke denne tiden for å finne de beste betingelsene, så kan man også benytte seg av en lånmegler.

Les mer: 5 tips til bedre økonomi
Les mer: Retningslinjer for forbrukslån – Finanstilsynet

Rekommenderade privatlån
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  Fra 5,33% Rente fra
  12 - 180 Måneder Varighet
  21 Min. alder
  Eff.rente 11%, 120.000,-, o/5 år, kostnad. 34.341,-, Totalt: 154.341,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  Fra 8,99% Rente fra
  12 - 180 Måneder Varighet
  18 Min. alder
  Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 1 000 - 20 000 Lånebeløp
  Fra 49% Rente fra
  1 - 12 Måneder Varighet
  20 Min. alder
  Eff.rente 243% ved 8 000,- o/90 dager, etabl.geb. 350,-, Totalt: 9 764,-
Rekommenderade privatlån

Forbrukslån og bolig

Les mer
Anbefalte sider
 • Gratis och oförpliktande
 • Gratis och oförpliktande
 • Gratis och oförpliktande