Finn et billig lån til ferie
Sommerferien er ikke så altfor langt unna og det betyr utenlandsreiser for mange nordmenn. Etter et langt arbeidsår er det godt med flere uker ferie. Men selv når man bare er to stykker som skal ut på tur er ferier dyre. For familier med flere barn er en sommerferie ofte årets mest kostbare affære. Derfor er det mange som vurderer å ta opp lån til ferie. Dette er et finansieringsalternativ som fungerer fint for mange norske familier. Som med alle andre lån er det imidlertid både fordeler og ulemper med å reise på lånte penger. Her får du tipsene og informasjonen du trenger til å ta riktig valg for deg og familien din.
Fordeler med å låne til ferie
La oss først ta en titt på fordelene med å ta opp lån til ferie. Den største er selvfølgelig fleksibiliteten et lån vil gi dere i ferieplanleggingen. Dersom dere har økonomi til å håndtere litt ekstra låneutgifter kan dere realisere drømmeferien med et lån. Dere har kanskje snakket om en spesiell tur i flere år? Tar dere opp et lån får dere muligheten til å gjøre denne til virkelighet. Med et lån kan man også unne seg litt ekstra luksus på sommerferien. Dette kan være et finere hotell, et lengre opphold eller spesielle opplevelser reisedestinasjonen har å by på. Uansett hva dere ønsker å bruke sommerferien på vil altså lån gi dere frihet og komfort på reisen. Når man tar opp et lån spesifikt til ferie trenger man heller ikke å kjenne på at pengene brukes opp fra andre økonomiske områder.
Du kan enkelt finne et billig forbrukslån her
Ulemper med å låne til ferie
Det er selvfølgelig også ulemper med å reise på lånte penger. Uansett hvordan du vrir og vender på det betyr et lån alltid gjeld. Derfor er det viktig å trå varsomt dersom dere vurderer å låne til sommerferien. Først og fremst er det viktig at dere ser over hvor lenge dere vil bli nødt til å betjene lånet. Dersom det er snakk om en lengre periode kan ferien fort bli veldig mye mer kostbar enn den trenger å være. Det er fristende å låne til en luksuriøs reise dersom man får muligheten til det. Men husk på å ta innover dere hvordan lånet vil påvirke privatøkonomien deres. Vil dette gå på bekostning av andre spareprosjekter dere har gående? Kommer hverdagen til å bli trangere i etterkant av sommerferien? Som med alle andre utgifter handler et lån til ferie om prioriteringer. Dere må helt enkelt vurdere hvor mye dere er villige til å betale for å realisere reisedrømmen deres.
Kredittkort som lån til ferie
Kredittkort er svært gunstige til kortbruk mens man er på reise. Velger man et kredittkort skreddersydd for utenlandsturer kan man få både reise- og avbestillingsforsikring med som fordeler. I tillegg finnes det også kredittkort som er helt gebyrfrie, også når man bruker dem i utlandet. Kredittkort kommer som kjent med en gratis betalingsutsettelse. I praksis betyr dette et gratislån inntil fristen på kredittkortfakturaen utløper. På de beste kredittkortene på markedet er denne utsettelsen på inntil 60 dager. Dersom dere vet at dere kan betale ned på ferieutgiftene deres innen denne fristen er kredittkort et godt alternativ. Da kan dere låne til ferien helt gratis. Er det imidlertid lite sannsynlig for dere å få til dette bør dere se på andre muligheter. Så snart fristen på kredittkortet går ut blir nemlig denne gjelden svært dyr. Da begynner gjeldsbeløpet å forrente seg og det er helt vanlig at effektiv rente på kredittkort i Norge ligger på godt over 20%.
Ferielån – hva er det?
Et ferielån er betegnelsen på et forbrukslån man tar opp til ferieforbruk. Det er både negative og positive sider ved denne finansieringsløsningen. Fordelen med forbrukslån er at de er helt fleksible. Långiver stiller ingen krav til hvordan du skal bruke lånebeløpet ditt etter det er innvilget. Med et forbrukslån som lån til ferie har dere altså frie tøyler til å planlegge ferien deres. Videre har forbrukslån rask behandlingstid; man har gjerne et svar på dagen, og pengene på konto i løpet av et par virkedager.
Det er imidlertid viktig å være klar over at et forbrukslån er svært kostbart. Effektiv rente ligger gjerne på mellom 15% og 25%, og dersom nedbetalingstiden er lang vil prisen på lånet bli skyhøyt. Da kan ferien i praksis ende opp med å gå flere ti tusen kroner i minus, i tillegg til selve utgiftsbeløpet. Den beste måten å holde et forbrukslån rimelig på er med en kort nedbetalingsperiode. Dersom dere vurderer denne låneløsningen til sommerferien deres bør dere altså sikte på å bli kvitt gjelden så fort som mulig.
Utvidet boligkreditt som lån til ferie
Det er helt vanlig for banker i dag å tilby det som heter boligkreditt. Dette er en kredittramme du mottar, hvor sikkerheten ligger i boligens verdi. Dersom gjeldsgraden på huset eller leiligheten deres ikke er spesielt høy er boligkreditt en god løsning. Dette vil altså være i de situasjonene hvor en god del av boliglånet er nedbetalt. Kreditten blir liggende innenfor boliglånets rammer, og dere vil derfor få en svært lav rente i sammenligning med for eksempel et forbrukslån. Hvis dere ikke allerede har en eksisterende boligkreditt er det smart å begynne prosessen med en ny verdivurdering av boligen. Det er realistisk å få kreditten innvilget dersom huset eller leiligheten har steget i verdi. Da vil gjeldsgraden deres være lavere, og det vil være forsvarlig for banken å innvilge kreditt med sikkerhet i boligen. Hvordan dere ønsker å bruke boligkreditten deres er helt opp til dere. Altså er dette et godt alternativ til lån til ferie.
Slik gjør du sommerferien billigere
Uansett hvordan dere velger å finansiere sommerferien deres er det alltid lurt å holde kostnadene så lave som mulig. Dette vil tære mindre på hverdagsøkonomien etter ferien er over og holde gjelden på et minimumsnivå. Dersom man sammenligner egenkapital med lån vil førstnevnte alltid være billigst. Derfor er sparing det beste alternativet til å gjøre pengebruken så lite kostbar som mulig. Hvis privatøkonomien deres ikke er sterk nok til å spare opp til en ferietur finnes det andre ting dere kan gjøre.
Først og fremst viser det seg om og om igjen at jo tidligere ute du er med bestilling, jo billigere vil det bli. Noen ganger finner man selvfølgelig knalltilbud helt på tampen av ferien. Men for å kunne planlegge feriekostnadene er dette en dårlig løsning. Det er mye bedre å bestille fly, hotell og opplevelser god tid i forveien. Da får dere sannsynligvis de beste prisene. I tillegg kan det være lurt å kikke på alternativer som innfrir forventningene til ferien. Har dere for eksempel lyst til å reise på strandferie, trenger dere ikke dra til Australia eller Mexico. Lag en oversikt over hva dere vil gjøre på ferien, og finn ut hvilken destinasjon som er billigst.