Forbrukslån til hytte
Hyttedrømmen er sterk for mange nordmenn. Å reise på hytta fremkaller en hel del gode minner om ferie, avslapning og rett og slett hytteliv. Men som med alle andre boliger i Norge er det vanskelig å finne en behagelig prislapp når hyttedrømmen skal realiseres. I dag er hytter mer assosiert med luksus enn nøktern norsk kjærlighet til naturen. Og da kommer krevende økonomiske vurderinger som oftest på banen. Man kan låne alt fra 75%-85% av hyttens verdi i lån med sikkerhet. Hva da med resten av egenkapitalen? For en god del hyttekjøpere blir det aktuelt å vurdere forbrukslån enten som supplement til eller hele egenkapitalen. Da er det en del ting du skal huske på. Her får du det du trenger å vite om forbrukslån til hytte.
Fordeler med forbrukslån til hytte
Den største fordelen med et forbrukslån til hytte er hvor fleksibelt det er. Långiver stiller ingen krav til hvordan du skal bruke lånebeløpet ditt. Om du ønsker å låne mye eller lite betyr ingenting, så lenge du innfrir kravene som trengs for å få godkjent søknaden. Hvis dere for eksempel ønsker å låne litt ekstra til utbedringer på hytta er det uproblematisk. Man kan låne inntil 500.000 kroner i forbrukslån, som for de fleste vil være nok til å gjøre hyttedrømmen til virkelighet. I tillegg til full fleksibilitet har forbrukslån også en annen stor fordel: de har svært kort behandlingstid. Er det snakk om en budrunde på hytta dere ønsker dere er dette praktisk. Så lenge man søker via elektronisk søknad og signerer med BankID er behandlingstiden som oftest ikke lenger enn 24 timer. Dere kan også regne med å ha pengene på konto i løpet av et par virkedager.
Ulemper med forbrukslån til hytte
Hadde det ikke vært fint om det var slutten på historien om forbrukslån? Som med alle andre lån på markedet er det nesten aldri noe som faktisk er for godt til å være sant. Forbrukslån er lån uten sikkerhet, som betyr at det ikke tas noen pant av långiver når lånet innvilges. Fint, det, tenker kanskje noen. Men uten pant tar långiver en høyere risiko med forbrukslånet. Og det reflekteres tydelig i den effektive renten dere blir nødt til å betale på lånet.
Forbrukslån har, i sammenligning med lån med sikkerhet, svært høy rente, som vanligvis ligger på mellom 15% og 20%. Hvis det er snakk om å låne egenkapital til hytte betyr denne renten en kostbar finansieringsløsning. Videre er det ikke bare långiver som tar en større risiko med et usikret lån. Det gjør du som låntaker også. Ingen kan være 100% sikre på hva fremtiden bringer med tanke på privatøkonomien. Hvis noe uventet skjer kan det bli vanskelig å håndtere forbrukslånet uten noen sikring i hytta dere kjøper.
Gjør en grundig vurdering av privatøkonomien før du låner til hytte
Fordi det er så enkelt å få godkjent et forbrukslån kan det være veldig fristende å låne litt mer enn hva som er realistisk. Har man funnet en fantastisk hytte er det vanskelig å takke nei. Men før du søker om forbrukslån til hytte er det viktig at du gjør en grundig vurdering av privatøkonomien. Låner dere forbrukslån for å dekke egenkapitalen? Da må dere huske at økonomien skal tåle den månedlige belastningen både av forbrukslånet og hovedlånet i banken. I tillegg til dette må du ta innover deg hvordan forbrukslånet vil påvirke hverdagen. Betyr lånet at dere får til å spare mindre? Vil dere få et trangere månedsbudsjett? Alle disse faktorene er viktige å måle opp mot hverandre. Da unngår dere å bli sittende med et uhåndterbart forbrukslån, og hyttelivet blir søtt, uten noen bitter bismak.
Forbrukslån og lån med sikkerhet til hytte sammenlignet
Et lån med sikkerhet til hytte, hvor dere kan dekke egenkapitalen selv, vil alltid ha en lavere rente enn et forbrukslån. Det er helt enkelt fordi banker som tilbyr hyttelån tar pant i hytta. Akkurat som tilbyderen av forbrukslån må ta høyde for risikoen med en høyere rente, kan tilbyderen av lån med sikkerhet gi en lavere rente. Her ligger nemlig mesteparten av den økonomiske sikkerheten i hyttas verdi. Men det kan være ulemper med et lån med sikkerhet også.
Først og fremst vil et slikt lån være 100% låst til hytta. Dere har altså veldig mye mindre økonomisk frihet til å administrere gjelden deres med et hyttelån med sikkerhet. Skulle et forbrukslån bli vanskelig å håndtere kan det refinansieres, eller dere kan betjene det ved hjelp av andre økonomiske tiltak. Her trenger altså ikke en krevende økonomisk situasjon å bety at dere må selge hytta. Med tanke på disse to valgmulighetene må dere altså gjøre en vurdering av hva som er smartest for deres privatøkonomi.
Dette må du se etter for å finne beste forbrukslånet til hytte
Hvis du skal benytte deg av forbrukslån som finansieringsløsning til hyttedrømmen er det viktig at du finner det beste. Når det er snakk om forbrukslån handler dette i all hovedsak om effektiv rente. Det er denne som vil ha størst innvirkning på totalkostnaden av lånet, og derfor også drømmehytta. Forsøk å skaffe deg et forbrukslån med effektiv rente på under 15%. Rentetilbudet ditt vil avhenge av bankens vurdering av deg som lånsøker, altså inntektsnivået ditt og betalingshistorikken din. Men når det er snakk om forbrukslån skal du alltid se etter lavest mulig effektiv rente. Denne vil påvirkes av etableringsgebyr og termingebyr, så ta en titt på disse utgiftene også. Det er også viktig å være klar over at nedbetalingsperioden på forbrukslånet til hytte vil ha mye å si for totalkostnaden. Jo lengre nedbetalingstid, jo lavere månedsbeløp. Men da må du også betale mer i renter i det lange løp.
Bruk en anbudsside til å søke om forbrukslån til hytte
For å skaffe en god oversikt over de beste tilbudene når du skal søke om forbrukslån til hytte bør du bruke en anbudsside. Disse gir deg muligheten til å sende ut søknaden din til flere långivere på én gang. Anbudstjenesten er gratis og helt uforpliktende. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle inn ønsket lånebeløp og personopplysningene dine. I løpet av 24 timer vil du motta de beste forbrukslåntilbudene i retur. Dette er gode verktøy for å forsikre seg om at man tar opp best mulig forbrukslån til hytte.